Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani dalam Ketahanan Pangan di Desa Padaan Kecamatan Pabelan Kabupaten Semarang

Authors

  • saipullah Hasan IAIN Salatiga
  • Bifa Aulia Fakultas Dakwah IAIN Salatiga
  • Taufiq Yudha Kusuma Fakultas Dakwah IAIN Salatiga
  • Nafisah Fidda Roini Fakultas Dakwah IAIN Salatiga
  • Tika Setyani Fakultas Dakwah IAIN Salatiga

DOI:

https://doi.org/10.24090/icodev.v2i1.5181

Keywords:

Pemberdayaan, Ketahanan Pangan, Kelompok Wanita Tani

Abstract

The Sustainable Peasant Women’s Group (KWT) has an important role in maintaining food security. Through KWT, women can actively involve themselves in utilizing the potential of natural resources to develop food businesses. The purpose of this study is to find out how KWT empowerment strategies in building food security. This research was conducted in Padaan Village, Pabelan Subdistrict. This research uses descriptive qualitative methods. Data collection methods use observation and interviews. The data that has been collected is then described, analyzed, and validated. The theory of food security empowerment becomes a frame of mind in analyzing data findings in the field. The results showed that the empowerment strategy of the Peasant Women’s Group (KWT) was carried out by implementing a shrimp satay business center program, planting vegetables on yardland, recycling cloth waste into vegetable plots, and developing catering businesses. The existence of these programs has shown the active role of women to meet food needs independently and develop entrepreneurial productivity.

References

Afifah, S N dan Ilyas. (2020). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani Asri Dukuh Dawung Kelurahan Kedungpane Kecamatan Mijen Kota Semarang. Jurnal Pendidikan Nonformal FIP Universitas Negeri Semarang, 5(2), 190-204.
Kirana, Y. D, Irwan Efendi dan Serly Silviyanti. (2018). Peranan Anggota Kelompok Wanita Tani (Kwt) Dalam Mewujudkan Desa Agrowisata Sungai Langka Kecamatan Gedong Tataan Kabupaten Pesawaran. JIIA, 6 (4), 415-421.
Mardikanto, Totok dan Soebiato, Poerwoko. (2015). Pemberdayaan Masyarakat dalam Perspektif Kebijakan Publik. Bandung: Alfabeta.
Minarni, Endang Warih. Utami, Darini Sri. Prihatiningsih, Nur. (2017). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani Melalui Optimalisasi Pemanfaatan Pekarangan Dengan Budidaya Sayuran Organik Dataran Rendah Berbasis Kearifan Lokal Dan Berkelanjutan. Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat. 1(2), 147-154.
Moehyi, B. Sjahmien. (1992). Penyelenggaraan Makanan Institusi dan Jasa Boga. Bharatara, Jakarta.
Mudrieq, Sulfitri HS. (2014). Problematika Krisis Pangan Dunia Dan Dampaknya Bagi Indonesia, Jurnal Academica Fisip Untad, 6 (2), 1287-1302.
Mulyani, A dan Alpha Nadeira M. (2012). Peran Wanita Tani Dalam Mewujudkan Ketahanan Pangan Rumah Tangga Di Kabupaten Banyumas. (Studi Kasus di Kecamatan Cilongok). Jurnal UNS, 8(2), 59-67.
Nurjanah, Adhianty, Karsidi, Ravik. Muktio, Widodo. Habsari Kusumo Sri. (2016). Building and Empowering Community throught CSR Program in Indonesia: a Case Study of Waste Problem. International Journal of Ecology & Development. 31(4).
Permana, Yosep. Effendy, Lukman. & Billah, M Tassim. (2020). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani Melalui Pemanfaatan Lahan Pekarangan Menuju Rumah Pangan Lestari Di Kecamatan Cikedung Indramayu. Jurnal Inovasi Penelitian. 1(3), 420-428.
Prabowo, P. Ananta. (2013). Analisis Perilaku Konsumen Jasa Katering Untuk Keperluan Pesta di Surabaya. Calyptra: Jurnal Ilmiah Mahasiswa Universitas Surabaya, 2(1), 1-9.
Purwaningsih, Yunastiti. (2008). Ketahanan Pangan: Situasi, Permasalahan, Kebijakan Dan Pemberdayaan Masyarakat, Jurnal Ekonomi Pembangunan, 9 (1), 1-27.
Riajaya, Hadi dan Adis Imam Munandar. (2020). Strategi Peningkatan Ketahanan Pangan Dalam Meminimalisasi Stunting di Kabupaten Sukabumi. Jurnal Agrisep. 19(2), 255-274.
Rohmalia, P. A., & Djajalaksana, Y. M. (2013). Pengelolaan Bisnis Catering dengan Memanfaatkan Sistem Informasi Berbasis Web (Studi Kasus pada Anggun Catering). Jurnal Sistem Informasi, 8(2), 181-201.
Saraswati, Gaharani. (2017). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Wirausaha Kreatif Berbasis Kearifan Lokal. Jurnal Edukasi Sebelas. 1 (2), 1-20.
Sirat, Abdul Hadi. Hadady, Hartaty. Mochammad Apriyadi Hadi Sirat. Padli, Jaharuddin bin. (2020). Mapping and Identifying Halal Products Of Micro, Small, and Medium Enterprises (Msmes) In Ternate City Indonesia. Journal of Archaeology of Egypt. 17 (4). 1-17.
Suharyanto, Heri. (2011). Ketahanan Pangan. Jurnal Sosial Humaniora. 4(2), 186-194.
Tukiman. Ertien Rining N. Andre Yusuf Trisna. (2019). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani Dalam Usaha Pembuatan Abon Dengan Bahan Dasar Dari Jantung Pisang Di Desa Dompyong Kecamatan Bendungan Kabupaten Trenggalek. Journal of Public Sector Innovations. 4(1), 38-45.
Yuliana, D. (2017). Pemberdayaan Perempuan Oleh Balai Penyuluhan Pertanian (BPP) Melalui Kelompok Wanita Tani (KWT) “Mekar Sari” Di Dusun Mekar Mukti Desa Pasirmukti Kecamatan Cineam Kabupaten Tasikmalaya. Jurnal Ilmiah Ilmu Administrasi Negara, 4(3), 417-423.

Downloads

Published

2021-06-01

How to Cite

Hasan, saipullah, Aulia, B., Kusuma, T. Y., Roini, N. F., & Setyani, T. (2021). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani dalam Ketahanan Pangan di Desa Padaan Kecamatan Pabelan Kabupaten Semarang. ICODEV: Indonesian Community Development Journal, 2(1), 35–46. https://doi.org/10.24090/icodev.v2i1.5181

Issue

Section

Articles